ISO9001

Maatvast Anodiseren

Anodiseren is een elektrolytisch oxydatieproces, waarbij de oppervlaktelaag van het metaal wordt omgezet in een deklaag, meestal een oxyde, met beschermende, decoratieve of functionele eigenschappen (ISO 2080). Het anodiseren wordt ook wel eloxeren genoemd.

Maatvast anodiseren : Bij maatvast anodiseren worden alle producten voor het anodiseren gecontroleerd op maatvoering. Bepaald wordt dan, hoe het proces uitgevoerd wordt. Bij twijfel over de maatvoering wordt overleg met de klant gepleegd. Na het proces worden weer alle onderdelen gecontroleerd op maatvoering. Het is soms zelfs mogelijk kleine maatafwijkingen met behulp van het anodiseerproces te herstellen

Bij anodiseren wordt een aluminiumoxide laag opgebouwd die gedeeltelijk in het product groeit. De laag groeit er voor ongeveer 2/3 in en voor 1/3 op. Aluminiumoxide heeft een groter volume dan aluminium. Om te voorkomen dat door de aangroei de maat veranderd wordt daarom eerst 1/3 deel van de aan te brengen laagdikte weggebeitst (bij een laagdikte van 20 micron, ongeveer 7 micron). Indien de producten die geanodiseerd moeten worden, onder of boven in de tolerantie zitten, op de standaard manier worden behandeld, dan gaat het bij nauwe passingen soms fout. Vandaar dat wij dat vooraf graag willen vaststellen.

Bij de maatvast anodiseren stellen we bepaalde eisen aan de opdracht.

  1. De opdracht moet de afzonderlijke delen specificeren, liefst met tekening nummer.
  2. De gewenste laagdikte van de anodiseerlaag moet gespecificeerd worden alsmede de kleur.
  3. Bij de opdracht moeten tekeningen van de producten aanwezig zijn zodat we de begin- en eindmaat kunnen controleren.
  4. Bij de opdracht moet gevraagd worden : maatvast anodiseren.

Wij zijn in staat om met behulp van een wervelstroom laagdikte meter de gevormde anodiseerlaag te meten en hiervan een meetrapport samen te stellen. Informeer hierover bij ons naar de mogelijkheden.
Tegen een meerprijs van €38,50 per order kunnen wij Uw product voorzien van een Certificaat (COC) en een meetrapport van de neergeslagen laagdikte.